grotten

De grotten van Postojna in het Sloveense Karstgebergte

Normaal gesproken vermijden wij altijd de plekken waar veel toeristen komen. Een toeristische trekpleister aanbevelen past dan ook niet bepaald bij mij. Toch wil ik je tippen over de Postojnska Jama in Slovenië. In deze blog vertel ik je waarom je ze gezien moet hebben.

Wat gaan we doen op een regenachtige dag in Slovenië?
Wat doe je op een dag waarop ze geen geweldig weer aangeven en je wilt toch een uitstapje maken? Dan zoek je naar een overdekte optie natuurlijk! Met de ANWB-Extra reisgids over Slovenië in de hand, gingen we op zoek naar een leuke activiteit. De enige eisen die we hadden, waren dat het niet te ver van de camping mocht zijn en, misschien wel het belangrijkst, dat het toegankelijk moet zijn met de kinderwagen. Onze Anna gaat immers ook mee. Door onze laatste eis vallen er al veel opties af. In Slovenië kun je namelijk prachtig wandelen langs kloven, maar met een kinderwagen is dat een hachelijke onderneming. Veel druipsteengrotten zijn niet rolstoeltoegankelijk en het verbaasde mij dan ook dat de grotten van Postojna dat wel zijn. Dat moest onderzocht worden!

Omdat het de laatste volle dag van de vakantie is, hebben we ons niet druk gemaakt over de entreeprijzen, maar deze attractie is niet bepaald gratis. Voor een bezoek aan de grotten en een kijkje in de bijbehorende ‘dierentuin’ betaal je €31,80 per persoon. Een behoorlijk bedrag dus! En zelfs voor een baby betaal je per onderdeel een euro. Toch vonden wij de grotten het geld zeker waard.

Geduld is een schone zaak
Je moet wel behoorlijk geduld hebben voor je al het moois kunt aanschouwen, want je bent niet de enige die deze wereldattractie wil bezoeken. Bij aankomst sloten we aan in een rij voor de tickets en na ongeveer een half uur wachten, passeerden we het bordje dat het vanaf dat punt nog een half uur zou duren. Gelukkig werden we al snel uit de rij gehaald, omdat we een kleintje bij ons hadden. Anna, bedankt! Voor een ieder die geen kind bij zich heeft of die niet lang in de rij wil staan voor de tickets, is het aan te raden om vooraf via internet tickets te bestellen. Wij hebben dit in de rij nog overwogen, maar de eerste gelegenheid dat we dan met de trein mee konden, was zo’n 6 uur later.

Met de trein
Wie een bezoek aan de grotten boekt, krijgt een tijd waarop je je bij de ingang kunt melden. Op deze tijd vertrekt er een treintje de grotten in. Dit is de enige plek ter wereld waar je met een treintje de grot in kunt. Over een afstand van 3,5 kilometer zoef je met de trein onder de stalactieten door. Op sommige stukken duik je als vanzelf ineen, omdat de afstand tussen het ‘plafond’ en je hoofd minimaal is. De oh’s en ah’s vliegen om je oren. Na een kleine 10 minuten stopt de trein en loop je onder begeleiding van een gids een ronde van 1,5 kilometer. Er is een gepolijst pad aangelegd voor deze wandeling en deze is zeker toegankelijk met een rolstoel. Persoonlijk zou ik dan wel zorgen dat er iemand mee is die kan duwen, want het is behoorlijk veel klimmen en dalen. Ook met de kinderwagen is het een pittige wandeling. Maar oh, wat is het de moeite waard.

Wandelen door de grotten
Met verlichting op de juiste plaatsen kun je in de stalactieten en stalagmieten de mooiste creaties herkennen. Af en toe lijken het gekunstelde beelden en er is zelfs een ‘toren van Pisa’ in te herkennen. Langs het plafond hangen spaghettislierten in bossen bij elkaar en ik heb me een aantal malen afgevraagd of ze soms lederen lappen aan het plafond hebben geplakt. Want zo laten deze stalactieten zich misschien wel het beste omschrijven.

Als we ons verwonderd hebben over de ‘Winterzaal’, de ‘Diamantengrot’ en de ‘Concertzaal’ komen we weer terug bij de trein. De route terug is minder spectaculair dan de route de grot in, maar nog steeds is het lastig kiezen waar je kijkt. We hebben toch al heel wat druipsteengrotten gezien, maar in deze omvang is het toch op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Dieren in het Karstgebergte
Wat de grotten uniek maakt ten opzichte van andere grotten in de wereld, is dat de grotten in het Sloveense Karstgebied het leefgebied vormen van de grottenolm. Dit is een oogloze salamander, die tot wel 100 jaar oud kan worden. Deze salamander vind je ook in het Vivarium, naast de ingang van de grot. Het Vivarium is een kleine grot, waar je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving kunt bewonderen. Naast de grottenolm vind je hier ook diverse kevers, spinnen en pissebed-achtige dieren.

UNESCO Wereldnatuurerfgoed
De Postojna grotten zijn al ruim 200 jaar een toeristische attractie en we kunnen goed begrijpen waarom. Volgens de ANWB-gids ligt er ongeveer 35 kilometer ten westen van de Postojnska Jama nog een grot, die het heeft geschopt tot UNESCO Wereldnatuurerfgoed. Helaas is het er niet van gekomen om ook deze grot te bezoeken. Aangezien ook die grot behoort tot een van de 6000 grotten in het Karstgebied, kunnen we ons er een beetje een voorstelling van maken en begrijpen we goed dat UNESCO dit een vermelding waard vindt.

Deel dit bericht

Deze website maakt gebruik van cookies om te zorgen dat jij de content te zien krijgt die relevant is voor jou. Het biedt jou de mogelijkheid om de artikelen te delen op socialenetwerksites. Daarnaast maakt deze site gebruik van een zogenoemde Facebookpixel, om de interactie tussen de website en Facebook te monitoren. Als je de website blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming om deze cookies te verzamelen.