Over mij - Marianne van de werken

01Mijn naam is Marianne van de Werken. In maart 1986 werd ik geboren als Marianne Elzen en groeide ik op in Amersfoort. Ik ging naar het VWO en vervolgens begon ik een studie Economie aan de Universiteit van Utrecht. Dit bleek geen succes en na anderhalf jaar besloot ik dan ook om iets anders te gaan doen. Ik volgde dit keer met veel plezier de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan het HBO in Utrecht en in 2010 studeerde ik met een mooie cijferlijst af. Ondertussen hield ik mij bezig met darten en heel veel boeken lezen. Toen ik in 2008 mijn man Jan leerde kennen, verhuisde ik al snel naar het pittoreske Woudrichem. Voor darten had ik toen een stuk minder tijd en uiteindelijk was dat de reden om er mee te stoppen. In het Brabantse vestingstadje, dat als filmset voor de SBS-serie Dokter Tinus diende, hebben we jaren met veel plezier gewoond.

 

Reizen naar onbekende bestemmingen

Samen reisden Jan en ik naar verre uithoeken. Wat begon als een grap, eindigde in een groepsrondreis door Indonesië. Dit was onze eerste reis buiten Europa. India, Nepal, Thailand, Costa Rica en een roadtrip door de VS met aansluitend een cruise door de Golf van Mexico, volgden. Ook Europese bestemmingen als het Middellandse Zee-gebied, Zweden, Oostenrijk en hoofdsteden als Parijs, Brussel en Tallinn deden we aan. In 2015 wilden we wat rustiger aan gaan doen, omdat we nu toch wel eens hoopten te kunnen gaan verhuizen. We besloten nog één keer spetterend uit te pakken en boemelden van Moskou naar Beijing met de Transsiberië- en de Transmongolië-Express.

 

Gezinsuitbreiding en amigurumi

Omdat ons appartementje toch wel erg klein was en we graag gezinsuitbreiding wilden, besloten we groter te gaan wonen. Twee dorpen verderop, kort bij de A27, vonden we ons droomhuis. In september 2015 kregen we de sleutel en twee maanden later bleek ik zwanger. Wat een rijkdom!
Intussen hebben we Anna's tweede verjaardag gevierd, verwachten we dochter nummer twee eind januari 2019, geniet ik enorm van het moederschap, hebben we een heuse sleurhut gekocht en wordt Anna overstelpt door schattige gehaakte knuffels. Want het haken van knuffels, ofwel amigurumi haken, is een nieuwe hobby van me. Tijdens een vakantie in Oostenrijk in 2014, ergens in een verlaten hutje op een berg, leerde ik haken uit een boekje voor basisschoolleerlingen. Toen er vrolijk gekleurde krokodillen, kikkers en andere beestjes uit mijn haaknaald kropen, was ik verkocht en al snel had ik het eelt op mijn vingertoppen staan. En nog steeds frunnik ik met veel plezier katoenen creaties in elkaar.

 

Liefde voor tekst en taal

Je vraagt je ongetwijfeld af waar je dan mijn liefde voor tekstschrijven in terug vindt, aangezien ik daar hierboven niets over schrijf. En dat komt omdat het altijd aanwezig is geweest en daarom zo vanzelfsprekend is. Als jong meisje was ik verslaafd aan de boeken van Carry Slee en droomde ik ervan om ooit net als zij een boek uit te kunnen geven. Ik schreef verhalen en bij iedere gebeurtenis van betekenis schreef ik een gedicht. Me inleven en inlezen in het onderwerp is daarbij cruciaal en nog altijd doe ik dit met veel plezier. Op de middelbare school koos ik bij het aanleggen van mijn leesdossier voor Nederlands, voor opdrachten waarbij gedichten of teksten geschreven moesten worden en ook met de jaarlijkse Sinterklaasviering met ons gezin schreef ik uitgebreide gedichten waarin de gebeurtenissen van het afgelopen jaar werden verwerkt. Tijdens onze reizen hield ik voor de familie een reisdagboek bij en kreeg ik terugkoppelingen die samengevat worden als “Geweldig!” en “Het was net of je er zelf bij bent!”. Nu ik heb besloten om van mijn hobby mijn beroep te maken, hoop ik dat jij als opdrachtgever, conculega of andere geïnteresseerde, net zo geraakt wordt door mijn teksten.